Moliére - Lakomec

14.04.2012 22:11

Divadelní hra ze 17. století. Klasicistní komedie o 5 dějstvích a mnoha výstupech.

 

Zvláštností je, že hra byla psána formou prózy, což byl i jeden z důvodů, proč se ve své době neuchytila. Moliére převzal motiv z Plautovy Komedie o hrnci.

 

Děj:

Starý Harpagon omezuje své děti, okrádá služebnictvo, touží po mladé ženě Marianě, ač jí miluje jeho syn Kleantes, pro něhož vybral bohatou vdovu. Otec chce své děti bohatě provdat, dceři Elišce našel bohatého starce Anselma. Proměnu Harpagonova smýšlení způsobí ztráta jeho peněz – 30 000 zlatých dukátů (vzal je sluha Le Fléche, aby pomohl Kleftovi). Výměnou za peníze se Harpagon vzdá Mariany. Když se ukáže, že Mariana a sluha Valér, kterého miluje Eliška, jsou dětmi bohatého Anselma, nenamítá Harpagon nic proti svatbě obou dětí, zvláště když Anselm zapltí obě svatby a nechce věno.

 

Hlavní postavy:

Harpagon – lichvář, chamtivý, lakomý, vdovec, bezcitný, pro peníze obětuje vše

Eliška – spravedlivá, upřímná

Kleantes – chytrý, podnikavý

Anselm: Otec Valéra a Mariany, štědrý a dobrosrdečný šlechtic

 

Autor:

Francouzský dramatik a herec. Narodil se v rodině královského čalouníka. Studoval na jezuitské koleji a práva. Založil Illustre Theatre a vystupoval pod jménem Moliére. Napsal přes 30 her (Tartuffe – Podvodník, Don Juan, Misantrop, Amfitryon,…). V jeho dílech je vidět kritický pohled na skutečnost, satirický obraz nedostatků, výsměch lidským slabostem. Hrdinové jsou pojati satiristicky i humorně. V Paříži se stal organizátorem dvorních slavností. Zemřel po čtvrté repríze své hry Zdravý nemocný, kde hrál hlavní roli.

 

Inspirace:

Hra Lakomec, stejně jako ostatní Molièrova díla, je svou tématikou nadčasová a stále aktuální, stala se oblíbenou a byla přeložena do mnoha světových jazyků.

 

Kritika:

V době vzniku Lakomce byl již Molière pozitivně přijímán u dvora i veřejnosti, nicméně konkrétně toto dílo bylo přijato veskrze negativně - při jeho premiéře 9. 9. 1668 v divadle Palais Royal se mu nikdo nesmál a Molière ho brzy musel stáhnout z repertoáru.