Guy de Maupassant - Kulička

14.04.2012 22:10

Naturalistická epická povídka z 2. poloviny 19. století.

 

Realistický pohled na dobu, objektivita, kritika, slohový postup vyprávěcí a popisný, satira, er-forma, častá přirovnání.

Děj:

Kulička spolu s dalšími lidmi odjíždí dostavníkem z Paříže kvůli postupnému obsazování Francie Prusy. Cesta jim ubíhá rychle do doby, než mají hlad. Jediná Kulička má jídlo a rozdělí se s nimi. Později jsou zastaveni mladým Prusem. Ten si myslí na Kuličku, ona ale odmítá a ráno jim je proto zakázán odjezd. Spolucestující jsou zaražení, a když se dozvídají důvod svého pozastavení, psychicky donutí Kuličku, aby mladému Prusovi podlehla. Kuličce se to ovšem příčí, ale nakonec se obětuje a kvůli nim svolí. Když jsou propuštěni, všichni Kuliččiným jednáním opovrhují. Má hlad, jí však své jídlo nenabídnou.
 

Hlavní postavy:

osazenstvo dostavníku - aristokracie, měšťáci, jeptišky - Maupassant zde dosadil veškeré vyšší společenské vrstvy vyskytující se v té době ve Francii.
Kulička - vlastním jménem Elizabeth Roussetová; svou přezdívku má kvůli svému vzezření; jedná se o prostitutku, která není bezcharakterní, jak si lidé kolem ní myslí; je hodná, má žebříčky hodnot, které její spolucestující postrádají; v Maupassantově díle je představitelkou té nejnižší vrstvy; při cestě je jí opovrhováno, nikdo se s ní nechce bavit kvůli tomu, jaký má původ; později ji využijí ke svému účelu a následně zase odkopnou.

Povídka z prusko-francouzské války. Odehrává se především v dostavníku a poté v hostinci, kde jsou cestující drženi.

 

Autor:

Francouzský prozaik, dramatik, žurnalista, mistr povídky a novely. Pocházel ze šlechtické rodiny v Normandii, studoval práva. Po kratší úřednické kariéře se věnoval novinářské a literární činnosti. Byl žákem a chráněncem Flaubertovým. Hodně cestoval, aktivně sportoval. Žil bohémským životem, od konce osmdesátých let se u něj začaly projevovat duševní choroby, pokusil se o sebevraždu. Zemřel na syfilis. 


Inspirace:

Autor se stal jedním z nejpřekládanějších francouzských prozaiků a svým dílem ovlivnil celou řadu autorů své doby nejen ve Francii.

 

Kritika:

Stejně jako mnoho Maupassantových děj způsobila tato povídka skandál, záhy se však stala jedním z jeho nejpopulárnějších děl.