Charles Dickens - Olicer Twist

14.04.2012 22:01

Realistický román z londýnské chudé čtvrti ze začátku 19. století.

 

Autor používá mnoho popisných pasáží a také lidový jazyk. Nalezneme zde i mnoho zlodějského a židovského argotu. Z hlavních znaků realismu zde najdeme typizaci. V knize se také nachází několik metafor i citátů. Celá kniha je v er-formě, používá se hodně přímé řeči.

 

Dílo je rozděleno do 43 kapitol a je vypravováno chronologicky.

 

Děj:

Dojemně laděný příběh vypráví o životě malého chlapce Olivera Twista, který se narodil v chudobinci, kde žil až do svých devíti let v bídě a kde prožil více utrpení a bolesti než dětské radosti a štěstí. Když z chudobince utekl do Londýna, zapletl se nevědomky se zloději, kteří ho chtěli zasvětit do umu svého "řemesla". Netušil, že dělá něco špatného, když ho naváděli, aby okrádal bohaté lidi. I mezi londýnskou spodinou, do které se Oliver dostal, potkal dobré lidi – např. mladou Nancy, která se mu snažila pomoct a hlavně ho nabádala, aby se co nejrychleji dostal ze spárů oné nechvalně známé bandy zlodějů. Nancy se bohužel utéci nepodařilo, a tak zaplatila vlastním životem, když ji její manžel v opilosti zabil. Při vykrádání domu pána, který mu už jednou pomohl a nabídl domov, byl postřelen. Lupiči ho nechali v příkopu a on se dostal do rodiny, která se o něj postarala. Poté se Oliver se dozvídá o své minulosti, je bohatý šlechtic. Lupiči jsou za mřížemi, a on konečně začíná žít opravdový plnohodnotný život…
 

Hlavní postavy:

Oliver Twist - naivní, skromný, dobrácký sirotek
Fagin - žid, přechovávač zlodějů, lotr
Ferina Lišák - mladý kapsář u Fagina, drzý, sebevědomý, zkažený
Monks - nevlastní bratr Olivera - lakomý, zkažený
Nancy - zlodějka ve službách Faginových, pomáhala Oliverovi
paní Maylieová - dáma, která se ujme Olivera, dobrosrdečná, mateřská
pan Brownlow - dobrodružný starý pán, odhalí Oliverovu minulost
paní Bedwinová - hospodyně u pana Brownlow, starostlivá, laskavá

 

Dílo bylo vydáváno nejdříve časopisecky. Dickens se bál jak bude román přijat. Román je do jisté míry autobiografický.

 

Znaky:

Kritika veškerých sociálních vrstev. Snaha zachytit neřesti společnosti. Příběhy chudých dětí z této doby v Anglii.

 

Autor:

Anglický spisovatel viktoriánské doby. Syn úředníka finanční správy. Ze začátku bylo jeho dětství šťastné, ale potom se přestěhovali do chudinské čtvrti v Londýně a věznili jeho otce pro dluhy. Z této části jeho života se odvíjí většina jeho děl. Poté nečekaně dědil a mohl zase studovat. Stal se z něj také úředník a poté novinář. Časem se z Dickense stal vážený spisovatel. Zabýval se hlavně sociálními problémy chudších vrstev. Zemřel na mozkovou mrtvici a je pochován ve Westminsterském chrámě.

 

Inspirace:

Román byl několikrát zfilmován a přepsán jako divadelní hra.

Američan John Irving navazoval na vypravěčskou tradici Ch. Dickense.

 

Kritika:

Po jeho smrti byl hodnocen jako druhý nejvýznamnější anglický spisovatel (po Shakespearovi). Je představitelem viktoriánského sociálního románu.