7. Stravovací služby
Stravovací zařízení:
restaurace
pohostinství
jídelní restaurační vozy
motorest
samoobslužná restaurace
bufet
bistro
fast food
kiosek
bary
vinárna
kavárna
hostinec
pivnice
taverna
Jídelní lístek:
aperitivy
studené předkrmy
polévky
teplé předkrmy
ryby
drůbež
zvěřiny
dětská jídla
speciality
hotová jídla
bezmasá jídla
zeleninová jídla
přílohy a saláty
teplé moučníky
dezerty
pivo, nealko
teplé nápoje
denní vložka = denní nabídka
menu = předkrm + hl. jídlo+ zákusek + pití -> jednotná cena
couvert = poplatek za stolné
Nápojové lístky - aperitivy, koktejly, vína, šumivá vína, likéry, destiláty, nealkoholické nápoje, pivo, teplé nápoje,…
Světová gastronomie - Francie, Maďarsko, Řecko, Španělsko, Rusko, Česko, Mexiko, Čína, Indie, Japonsko
Gastronomické akce - Prague Food festival, Vinobraní, Medobraní, Pivobraní, Trnkobraní
Druhy obsluhy:
- Individuální obsluha - volný výběr podle jídel. lístku (à la carte)
- volný výběr menu (poplatek = couvert)
- rajónový systém obsluhy - systém jednoho číšníka
- brigádový systém - systém vrchního číšníka
- francouzský systém - vyšší standart služeb
- Samoobsluha - průběžný systém (jídelna)
- systém konzumačních lístků
- Kombinovaný systém prodeje – obsluhy - u barového pultu
- bufetový stůl
- nabídkový vozík
- etážová obsluha
- prodej přes pult
- ambulantní prodej (mimo hostinské zařízení)
- Obsluha při společném stravování - systém table d´hôte - „švédské stoly“
- koktejl (17 – 18 hodina)
- raut (garden party)
- banket (slavnostní oběd, večeře)
- Formy rychlého stravování - fast – food
- restaurace typu mauredo, churasco (steak house)
- minigril, pipigril
- kebaby a gyrosy
- patizzerie, patisserie (cukrárny)
- lunch restaurace
- barbecue
- pizzerie
- čajovny