7. Stravovací služby

14.04.2012 22:24

Stravovací zařízení:
 

restaurace

pohostinství

jídelní restaurační vozy

motorest

samoobslužná restaurace

bufet

bistro

fast food

kiosek

bary

vinárna

kavárna

hostinec

pivnice

taverna

 

Jídelní lístek:

aperitivy

studené předkrmy

polévky

teplé předkrmy

ryby

drůbež

zvěřiny

dětská jídla

speciality

hotová jídla

bezmasá jídla

zeleninová jídla

přílohy a saláty

teplé moučníky

dezerty

pivo, nealko

teplé nápoje

 

denní vložka = denní nabídka

menu = předkrm + hl. jídlo+ zákusek + pití -> jednotná cena

couvert = poplatek za stolné

 

Nápojové lístky - aperitivy, koktejly, vína, šumivá vína, likéry, destiláty, nealkoholické nápoje, pivo, teplé nápoje,…

 

Světová gastronomie - Francie, Maďarsko, Řecko, Španělsko, Rusko, Česko, Mexiko, Čína, Indie, Japonsko

 

Gastronomické akce - Prague Food festival, Vinobraní, Medobraní, Pivobraní, Trnkobraní

 

Druhy obsluhy:

  • Individuální obsluha            - volný výběr podle jídel. lístku (à la carte)

                                                           - volný výběr menu (poplatek = couvert)

  • rajónový systém obsluhy - systém jednoho číšníka
  • brigádový systém - systém vrchního číšníka
  • francouzský systém - vyšší standart služeb
  • Samoobsluha - průběžný systém (jídelna)

- systém konzumačních lístků

  • Kombinovaný systém prodeje – obsluhy   - u barového pultu

- bufetový stůl

- nabídkový vozík

- etážová obsluha

- prodej přes pult

- ambulantní prodej (mimo hostinské zařízení)

  • Obsluha při společném stravování - systém table d´hôte - „švédské stoly“

- koktejl (17 – 18 hodina)

- raut (garden party)

- banket (slavnostní oběd, večeře)

  • Formy rychlého stravování - fast – food

- restaurace typu mauredo, churasco (steak house)

- minigril, pipigril

- kebaby a gyrosy

- patizzerie, patisserie (cukrárny)

- lunch restaurace

- barbecue

- pizzerie

- čajovny


Vytvořte si web zdarma! Webnode